Олга Антонова изследва как гените влияят и върху болестите и върху храненето.
Младата лекарка генетик към Медицинския университет – София, е номинирана за наградата „Питагор“ в категорията „Млад учен“. Дисертацията й е върху нови методи за лечение на рака на пикочния мехур. Изследва как гените оказват влияние върху определени заболявания, каква е връзката между храненето и гените. Или най-общо казано, как храната влияе на гените и как гените определят от кое можем да ядем повече, а от кое – по-малко. Затова започва и втора специалност – „Хранене и диететика“.
Номинацията за наградата „Питагор“ д-р Антонова получава за участието си във форум на издателство „Елзевиер“, специализирано в публикуването на научна литература. Презентацията й е на тема защо младите учени в България сами се подценяват – „Ефектът на Дънинг-Крюгер, или защо се подценяваме“. Ефектът на Дънинг-Крюгер показва, че когато имат малко информация по даден въпрос, хората мислят, че знаят всичко за него. Обратното – колкото повече информация има човек, толкова повече му пада самочувствието, или както е казал Сократ: „Аз знам, че нищо не знам“. На практика се получава, че тези, които знаят повече, имат по-малко самочувствие от други, които знаят много по-малко. „Затова трябва да се търсят начини те да придобият самочувствието на хора, които са достигнали експертно ниво“, категорична е лекарката.
Младата лекарка има възможност да остане в Германия, но предпочита да се върне. „Много се зарадвах, когато разбрах, че участвам в Национална научна програма, финансирана от МОН – „Млади учени и постдокторанти“, която позволява на млади и компетентни специалисти да останат в България.“
Четете повече в бр. 34, 22 – 28 август 2019 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg